Türkiye‘nin biber üretimi açısından 2’inci üretim merkezi olan hududun sıfır noktasındaki Kilis‘te acı biber hasadı başladı.
Türkiye’de biber üretiminde 2’inci sırada bulunan Kilis‘te acı biber hasadı başladı. Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Şanlıurfa, Malatya, Elazığ, Kayseri başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin biberi Kilis‘ten gidiyor.
“Acının hasadı başladı”
Bölgenin değerli geçim kaynaklarından olan acının hasadına başlandığını söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Lideri İnanç Özdemir, “İlimizde yaklaşık 45 bin dekar alanda acı biber üretimi yapılmaktadır. 20 bin dekar alanı kurutmalık, yani toz biber olarak kullanılan biber çeşididir. Şu an Kilis’in Musabeyli ilçesine bağlı Hasanceli köyündeyiz. Bu köyün en büyük geçim kaynağı biberciliktir. Kilis biberinin başşehri Hasanceli diyebiliriz” dedi.
“2 bin nüfuslu köyde 14 toz biber ve salça fabrikası var”
Kilis’in biber üretiminde adeta başşehri olan Hasanceli köyünde 14 toz ve salça fabrikasının olduğuna dikkat çeken Özdemir, “2 bin nüfusluk köyde 14 toz ve salça fabrikası var ve bu köy ekmeğini acıdan çıkartıyor. Acı sayesinde köydeki çiftçiler çocuklarını öbür vilayetlerde okuttu, büyüttü ve evlendirdi. Bunların hepsi tarlalardan toplanan biberler sayesinde oldu” halinde konuştu.
“Son 10 yılın en düşük rekoltesi”
İklim koşullarının süratli değişmesinden ötürü son 10 yılın en düşük rekoltesinin olduğunu belirten Özdemir, “Son 10 yılın en düşük rekoltesi bu sene oldu. Bunun sebebi susuzluk, kuraklık, yer altı sularının çekilmesidir. Gördüğünüz üzere tarlalardaki bitkiler solmuş durumda. Olağanda 3-4 kırım yapılan köyümüzde şu anda kimi yerlerde tek kırım yapıldı. Bunun sebebi ise kuraklıktır” diye konuştu.
Kurutulmuş biber fiyatı tarlada 80 TL iken, yaş biber ise kilosu 30 TL’den satılıyor. – KİLİS