Adıyaman’ın Çelikhan ilçesindeki Çat Barajı’ndan Türk Somonu ihraç ediliyor

adiyamanin-celikhan-ilcesindeki-cat-barajindan-turk-somonu-ihrac-ediliyor-CiE4mI6T.jpg

Soğuk suyu nedeniyle yılın 12 ayı balık üretilebilen Adıyaman’ın Çelikhan ilçesindeki Çat Barajı’nın balıkları ‘Türk Somonu’ olarak dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ediliyor.

Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinde bulunan bin 450 rakımlı Çat Barajı’nda yılın 12 ayında ‘kafes balıkçılığı’ yapılabiliyor. Suyunun soğuk olmasından ötürü üreticiler tarafından tercih edilen Çat Barajı’nda 14 işletme bulunuyor. Diğer vilayetlerden gelen yatırımcıların kurduğu kafeslerde üretilen alabalıklar makul boyuta ulaştıktan sonra Karadeniz’e götürülerek, burada bir mühlet daha beslenerek büyümeleri sağlanıyor. Büyüyen balıklar ‘Türk Somonu’ olarak başta Çin, Japonya ve Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

Çelikhan Kaymakamı Ali Cemal Altınöz son yıllarda devlet dayanağıyla kafes balıkçılığının arttığına dikkat çekerek, “Son yıllarda devletimizin de takviyesiyle bilhassa baraj göllerimizde ticari avcılık yahut kafes balıkçılığı kıymetli ölçüde gelişti. Burada geliştirilen balıklar hem iç piyasaya sürülüyor hem de Uzakdoğu ülkelerine, Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. İhracat demek ülke iktisadına katkı demek, istihdam demek, üretim demek. Biz ilçemizde bu tip üretime iktisada katma kıymet sağlayacak olan, ilçemiz iktisadına gelir getirecek olan tüm ziraî teşebbüsleri destekliyoruz” dedi.

Tarım ve Orman Vilayet Müdürü Nurettin Kıyas ise yıllık balık üretim kapasitesinin 3 bin ton olduğuna işaret ederek, “Burada ki 14 adet tesisimizde alabalık yetiştiriciliği yapmaktadır. Geçen yıl bin ton alabalık yetiştiriciliği yapıldı. Buradan da bilhassa Karadeniz’e Türk Somonu olarak yetiştirilip oralardan da Çin, Japonya, Rusya üzere ülkeler ve Avrupa ülkelerine de ihracat yapılmaktadır. Bu yılda yeniden bu 14 tesisimizin yaklaşık 3 bin ton kapasitesi bulunmaktadır. Burası bilhassa yazın suyu soğuk olması nedeniyle yazın alabalık yetiştiriciliğine uygun. Bu nedenle yetiştiricilerimiz yazın burayı tercih etmektedir” halinde konuştu.

İşletme Sahibi Tahsin Öner ise soğuk suyu nedeniyle Çat Barajı’nı tercih ettiklerini belirterek, “Bizim Karakaya’da da yerlerimiz var ancak Karakaya’nın yazın suyunun sıcak olduğu için balık yetişmiyor. Çat Barajı o tarafıyla çok uygun bir baraj, bize de yakın olmasından ötürü burayı tercih ediyoruz” sözlerini kullandı. – ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İktisat
Exit mobile version