1. Haberler
  2. Bölge
  3. Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi, Boğazkere ve Diyarbakır Peynirleri Tadım Etkinliği Düzenledi

Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi, Boğazkere ve Diyarbakır Peynirleri Tadım Etkinliği Düzenledi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) bünyesinde kurulan Gastro İnovasyon Merkezi, hafta sonu Boğazkere ve Diyarbakır Peynirleri Tadım Aktifliğine mesken sahipliği yaptı. 25 kişilik takım Ergani, Eğil, Dicle ve Çermik ilçelerini içeren programda yöredeki Boğazkere üzümü ve peynir üretim alanlarını gezdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Karacadağ Kalkınma Ajansı dayanağı ile kurulan Gastro İnovasyon Merkezi genel uyumunda gerçekleştirilen “Tadım Günleri” aktifliği “Avrupa Miras Günleri” ne denk getirilerek AB Türkiye Delegasyonu ve Diyarbakır AB Bilgi Merkezi işbirliğinde gerçekleştirildi ve kırsal bölgelerde yetişen ve değerli bir kültürel miras pahası olan iki tescilli eseri içeren bir tertip düzenlendi. Tadım aktifliği ile birinci kere kırsal alanları içeren bir program yapıldı ve üzüm ve peynir alanında kırsal bölgeleri içeren rotalar planlandı.

22 Eylül 2023 Cuma günü Eğil ilçesinde üzüm sıkma, pekmez, sucuk ve pestil imal kademelerini gözlemlemekle başlayan aktiflikte iştirakçilere kentin varlıklı üzüm çeşitliliği ve üzümden yapılan lezzetler tattırıldı. Daha sonda Dicle ilçesi Bahçelievler köyündeki Boğazkere üzüm bağlarında üreticilerle bir ortaya gelindi. Üreticilerin Boğazkere üzümü ile ilgili tecrübeleri ve beklentileri bahislerinde sohbet eden takım Ergani ilçesine geçerek buradaki bağlar ve üreticilerle de bir ortaya geldi.

Etkinlik çerçevesinde ayrıyeten Boğazkere üzümünden elde edilen eserler ile Diyarbakır peynir çeşitlerinin yer aldığı bir tadım aktifliği düzenlendi ve bu eserler ulusal ve memleketler arası seviyede farklı pazarlara sunumu ve farklı mutfaklarda kullanımına dair iştirakçilerin teklifleri alındı ve işbirlikleri sağlandı.

Etkinliğin ikinci gününde Çermik ve Çüngüş ilçelerinde incelemelerine devam eden takım birinci olarak peynir üretimine odaklandı. Çermik Süt Üreticileri Birliği mesken sahipliğinde kentte küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, meskenlerde ve mandıralarda peynir imal süreçleri gözlemlendi. Çermik ilçesinde süt eserleri (örgü peyniri, tulum peyniri, otlu peynir, yoğurt kaymağı, koyun yoğurdu, tereyağı) ve tescilli Çermik biberi konuklara ikram edildi. Aktiflik çerçevesinde ayrıyeten bayanlar örgü peyniri üretimini da göstererek, konutlarda peynir üretimi hakkında bilgiler paylaştı. Daha sonra eski adap Boğazkere üzüm bağları ile tanınan Çermik ilçesine bağlı Kuyu köyündeki bağlar gezildi ve üreticiler ile görüşüldü.

Gastro İnovasyon Merkezi Hevsel Şenliği’ne konut sahipliği yapacak

Bu yıl Temmuz ayında açılan merkez, bir dizi program ile kentin gastronomi zenginliğine dikkat çekerek altyapıyı geliştirmenin yanında, tanıtım ve farkındalık çalışmalarına da odaklanıyor.

Bu çerçevede 30 Eylül 2023 tarihinde Hevsel Bahçeleri’nde Hevsel Şenliği yapmaya hazırlanıyor. Aktiflik dahilinde geçmişte Hevsel’de yetişen eserler ile yapılan kente mahsus lezzetlere odaklanılacak, bir vakitler kenti besleyen ve kentin mutfak kültürünün zenginliğini sağlayan Hevsel Bahçeleri’ne dikkat çekilecek. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Hevsel Bahçeleri’nde kentin gastronomi ve müzik kültürü bir ortada sunulacak ve aktiflik herkese açık olacak. – DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İktisat

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi, Boğazkere ve Diyarbakır Peynirleri Tadım Etkinliği Düzenledi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Diyarbakır Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin