Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali Devam Ediyor

diyarbakir-sur-kultur-yolu-festivali-devam-ediyor-fXSVIMLG.jpg

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Kültür Yolu Şenlikleri kapsamındaki Diyarbakır Sur Kültür Yolu Şenliği’nin düzenlenen etkinlikler ve sergilerle devam ettiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya nazaran; 100 gün boyunca 11 başka vilayette gerçekleştirilen Türkiye Kültür Yolu Şenlikleri’nin duraklarından Diyarbakır Sur Kültür Yolu Şenliği, stantlar, söyleşiler, tiyatro oyunları, dini ve çocuk aktiflikleri ile sürüyor. 14- 22 Ekim tarihleri ortasında sürecek şenliğin hafta sonu programında söyleşiler yer aldı. Dün başlayan şenliğin birinci gününde; Muharrir Sadık Yalsuzuçanlar, Ahmet Arif Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde söyleşi gerçekleştirdi. Prof. Dr. Ahmet Tanyıldız ‘Diyarbakır Yakın Tarihini Şiirle Yazmak’ isimli söyleşisiyle Dicle Üniversitesi Kültür Sanat Merkezi’nde konuştu.

BUGÜNKÜ PROGRAMLAR İÇİN DUYURU

İlahiyatçı Nihat Hatipoğlu ise ‘Dosta Gerçek’ söyleşisini, Fırat Türkmen ve Ahmet Fescioğlu dinletisiyle Kurşunlu Meydanı’nda gerçekleştirdi. Şenliğin bugünkü programında ise Kurşunlu Meydanı’nda Prof. Dr. Mehmet Emin Ay’ın ‘Ben Annemin Rüyasıyım’ söyleşisi ve Mustafa Demirci dinletisi yer alıyor. ‘Hamit Aytaç İzinde Hüsn-i Hat’ isimli Mehmethan Akan ve İsmail Erdoğan’ın söyleşisi Şehzadeler Konağı’nda, ‘Prof. Dr. İdris Kadıoğlu ile Diyarbakır Divan Şiirinin Tekamülü’ söyleşisi ise Dicle Üniversitesi Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek.

AMİDA HÖYÜK’E AĞIR İLGİ

Festival ziyaretçileri, Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi bölgesinde Orta Neolitik Devir’den yapıtların bulunduğu arkeolojik hafriyat alanına ağır ilgi gösteriyor. Diyarbakır merkezde birinci yerleşmenin başladığı yer olan bölge, Amida Höyük olarak isimlendiriliyor. Höyük, Diyarbakır’ın idare merkezi olduğundan Diyarbakır’ın kalbi pozisyonunda. Amida Höyük, 9 bin yıldır kesintisiz olarak idare merkezi olması bakımından dünyada tek örnek olma özelliği bakımından UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor.

GASTRONOMİ AKTİFLİKLERİ İLGİ ÇEKTİ

Festivalin birinci gününde Yenikapı Caddesi’nde ‘Diyarbakır Büyük Kültür Sofrası’, ‘Mezopotamya’da Bir Altın Sarı Buğdayın Doğuşu ve Bulgura Giden Hikayesi’, ‘Yunus Emre Akkor ile Ocak Başında Diyarbakır’ isimli gastronomi aktiflikleri de düzenlendi. Ayrıyeten ‘Üniversiteliler Yarışıyor’ yemek yarışı, ‘Nine Bana Öğretsene’ yemek müsabakası, Elif Korkmazel ve Cüneyt Ateş’in sunuculuğunda ‘Tandır Başında Diyarbakır’ gastronomi aktifliği Diyarbakır ve bölge halkının ilgisiyle karşılandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat
Exit mobile version