Diyarbakır’da Kışlık Peynirler Tezgahlarda Yerini Aldı

diyarbakirda-kislik-peynirler-tezgahlarda-yerini-aldi-Ni9S3BxN.jpg

Diyarbakır‘da şiddetli kaidelerde üretilen kışlık peynirler, havaların soğumasıyla tezgahlarda yerini almaya başladı.

Besicilik kapasitesinin büyük olduğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde üretilerek yurdun dört bir yanına gönderilen peynir, kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte soğuk hava depolarından çıkarılarak tezgahlara konuldu.

İlkbahar aylarında büyük ve küçükbaş hayvanlardan sağılan sütlerden elde edilen örgü, lavaş, lisan ve salamura peyniri, mayıs ayında soğuk hava depolarına atılıp ekim ayında ise çıkarılıyor. Kentin kırsal mahallelerinde kuvvetli kurallarda hazırlanan peynirler, havaların soğumasıyla depolardan çıkarılıp tezgahlara dizildi.

Kışlık peyniri kilosunun 180 TL olduğunu söz eden Günel, “Mayıs, Haziran, Temmuz aylarında peynirleri basıyoruz, sonra buzhaneye bırakıp artık de çıkartıyoruz. Kışlık peynirlerimiz çıktı. Yaptığımız peynirleri Türkiye’nin her yerine gönderiyoruz. Şu anda peynirin kilosu 180 lira, daimi müşterilerimize 170 liraya veriyoruz. Örgü, lavaş ve lisan peynirlerimiz var. Genelde örgü ve lavaş peyniri satılıyor. Peynirlerimizin birçoklarını Çınar ilçesi, Mardin’in Mazıdağı ilçesi ve Bingöl’e bağlı köylerden getiriyoruz” dedi. – DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İktisat
Exit mobile version