Gaziantep’teki 73 Bin Hayvan Kapasiteli Besi Çiftliği Ülkenin Et İhtiyacını Karşılıyor

gaziantepteki-73-bin-hayvan-kapasiteli-besi-ciftligi-ulkenin-et-ihtiyacini-karsiliyor-YcZnZetc.jpg

Gaziantep‘te 55 dönüm alanda faaliyet gösteren 73 bin hayvan kapasiteli besi çiftliğinde, ülkenin et muhtaçlığının kıymetli bir kısmı karşılanırken, biyogaz tesisiyle de organik gübre üretiliyor.

Nizip ilçesine bağlı kırsal Doğrular Mahallesi yakınlarında 2008’de kurulan 73 bin hayvan kapasiteli besi işletmesinde, Brezilya, Uruguay, Avustralya, Fransa, İspanya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Estonya, Çek Cumhuriyeti, İrlanda ve Romanya üzere ülkelerden getirilen hayvanlar, makul kiloya ulaştıktan sonra yurdun dört bir tarafına gönderilirken, dönemsel olarak İran ve Lübnan üzere ülkelere de ihracat gerçekleştiriliyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, AA muhabirine, hayvanların 10-11 ay boyunca besi çiftliğinde bakıma alındığını söz etti.

Dünyanın dört bir yanından gemilerle transfer edilen hayvanların beslendikten sonra 650-660 kiloya geldiğinde kesimhaneye gittiğini lisana getiren Karayılan, “Burada yaklaşık 500 kişi var ve çok önemli bir emek var. Kesimhanenin günlük kapasitesi 1000 büyükbaş, 5 bin küçükbaş. Kısımlardan sonra soğuk hava deposuna, oradan da termokinli araçlarla sevk ediliyor. İstanbul, İzmir’in et piyasasının yüzde 20’si buradan çıkmakta. Burada çok önemli manada döngü kelam konusu.” dedi.

10 bin ton et üretiliyor

“Hem yetiştiricilik, hem kesimhane, hem biyogaz tesisi hem de satış kısmında çok hoş işler yapılıyor. Emek, zahmet ve alın teri var. Ülkemizin ve bu işletmelerimizin değerini bilmek lazım. Üreten insanların ellerinden öpüyoruz. Allah kendilerinden razı olsun, burada önemli manada bir katma bedel kelam konusu. Günlük 50 tır giriş çıkış yapıyor. Tesis, ülkenin et gereksiniminin değerli bir kısmını sağlıyor. Gaziantep, et tüketiminin kıymetli bir meselesini ortadan kaldırarak, İstanbul et piyasasının yüzde 20’sini karşılıyor.”

Kaynak: AA / İktisat
Exit mobile version