Siirt‘in Tillo ilçesinde yetişen organik üzümlerden yapılan “Tillo heriresi” klâsik yollarla hazırlanıyor.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün başvurusu sonucu 17 Nisan’da “Tillo heriresi” ismiyle Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) tescillenerek coğrafik işaret dokümanı alan üzüm pestili, kentte yetişen “bineytati” ve “sinceri” çeşidi üzümlerden yapılıyor.
İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Demirhan, AA muhabirine, ziraî faaliyetlerin yanında eserlerin tescil edilmesine yönelik de çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Başvuruları sonucu pestilin de “Tillo heriresi” ismiyle tescillendiğini aktaran Demirhan, “Bu yıl Müdürlük olarak Siirt kuru ekmeği ile Tillo heriresi için tescil aldık. Kadim bir bağcılık geleneği olan vilayetimizde son yıllarda üzüm ve üzüm eserlerine olan ilgi ve üretiminin yaygınlaşmasına yönelik çalışmalar artış gösteriyor. Eserlerimizin tanınırlığı ve markalaşma açısından coğrafik işaret büyük kıymet taşımaktadır.” dedi.
Kentte 22 bin 500 dönüm alanda bağcılık faaliyetlerinin yapıldığını lisana getiren Demirhan, Siirt Valiliğinin takviyesiyle üreticilere 70 üzüm sıkma makinesi dağıtıldığını anlattı.
Bakır kazanlarda yapılıyor
İlçeye bağlı Sinep köyünde pestil üreten 75 yaşındaki Hilmi Sevinç, herire yapmayı büyükannesinden öğrendiğini, kendisinin de çocuk ve torunlarına aktardığını belirtti.
Köylerinde üretilen herirenin ilgi gördüğünü söz eden Sevinç, “Daha evvel meskenlerde tüketmek için yaptığımız herireyi son 20 yıldır piyasaya da sürüyoruz. Sinep’in heriresi meşhurdur. Beyaz üzümden yapıyoruz. Beyaz üzüm daha hoş olduğu için herireye parlaklık ve lezzet katıyor.” diye konuştu.
Sevinç, herireyi pişirdikleri bakır kazanın, bu esere farklı bir lezzet kattığına dikkati çekti.
Metin Sevinç de herirenin tescillenmesinden duyduğu memnunluğu lisana getirdi.
Sevinç, herirenin nasıl yapıldığını şu sözlerle anlattı:
“Bağdan üzümü getirip sıkıyoruz. Şire haline getirdikten sonra kovalara doldurup bekletiyoruz. Sonra 3 saat kaynatıyoruz. Akabinde suyunu alıp un ve beyaz toprakla mayalıyoruz. Mayayı kazana boşaltıyoruz, kaynadıktan sonra 1 saat 15 dakika ateşin üzerinde pişiriyoruz. Ne kadar kaynarsa o kadar hoş oluyor. Herire piştikten sonra tepsilere doldurup damlara bırakıyoruz, sabaha kadar damlarda kaldıktan sonra baklava üzere kesiyor sonra yine kurutmak üzere seriyoruz.”
Sevinç, herirenin klasik sistemlerle yapıldığını ve epeyce sağlıklı olduğunu aktardı.