Şırnak‘ın Beytüşebap ilçesine bağlı Kato Dağı’nın yanı sıra Faraşin Yaylası, Kel Mehmet Dağları, Hizil Çayı, Arı Zirvesi ve Şeibekir bölgesine bırakılan arılarda organik ve doğal bal hasadına başlandı.
İlkbahar aylarında varlıklı floraya sahip Beytüşşebap ilçesinin yüksek dağ ve yaylalarına bırakılan kovanlarda üretilen karakovan balı, rastgele bir katkı hususu kullanılmadan doğal olarak üretiliyor. 2600 rakımlı Kato Dağı Faraşin Yaylası bölgesindeki Arı Doruğu’nda bal üreticileri, en tatlı, organik ve doğal hasada başladı. Bölgede üretilen balın birinci olduğunu belirten üreticiler, arıların bin bir çiçekten elde ettikleri balları yurt içi ve yurt dışına gönderiyor.
Üreticiler, 4 ay evvel Faraşin Yaylası bölgesindeki Arı Zirvesi’ne 200 kovan yerleştirdi. Burada binlerce çeşit çiçeğin bulunduğu yaylada arıcılık yapan üreticiler, ballarını kovanlardan alarak sağım çadırına götürdü. Balların sırlarını alarak bal takına bırakan üreticiler, süzdükleri balları teneke ve kavanozlara doldurdu.
Yıllardır arıcılıkla uğraşan Enver Külter, bu yıl bal rekoltesinin geçtiğimiz yıllara oranla daha az olduğunu söz etti. Külter, “Bal sağımını yapacağız. Pahalı tüketicilerimiz bilsinler ki biz gerçek ve organik bal üretimi yapıyoruz. Balımız her türlü tahlile açık olup, içerisinde rastgele bir katkı hususu mutlaka yoktur. Bulunduğumuz coğrafya kaliteli ve bereketli bir bal randımanına sahiptir. Önümüzde Kato Dağları, Hizil Çayı, art tarafta da Kel Mehmet Dağı, Şeibekir Dağları ve Arı Doruğu. Bu bölgede o kadar hoş bal randımanı var ki, o bölgenin ismini Arı Zirvesi koymuşlar. Bu sene bölgedeki tüm arıcılar bal randımanından şikayetçi. Geçen yıllar üzere değil. Yeniden de Allah’ın müsaadesi ile nasibimizi alacağız” dedi. – ŞIRNAK